Kantasolusiirtoon tarvitaan myös luovuttaja. Tätä etsitään ensin sisaruksista, mutta jos näiden kudokset eivät sovi, käännytään kantasolurekisterin puoleen. Suomessa rekisterissä oli vuoden 2014 lopussa 24.000 luovuttamiseen valmista henkilöä. Maailman laajuisesti rekisterissä on 24.000.000 nimeä.
Hyvin harva rekisteröidyistä henkilöistä saa kutsun luovutukseen. Silti vapaaehtoisia tarvitaan paljon, koska kaikille ei löydy sopivaa luovuttajaa. Suomessa tehdään vuodessa 20-40 siirtoa. Suomalaisista potilaista 75 %:a saa siirteen ulkomailta ja loput kotimaasta.
Kun sopiva luovuttaja löytyy, häneen otetaan yhteys ja kysytään hänen valmiuttaan. Kantasolurekisteriin ilmoittautumisesta voi olla aikaa ja rekisteröityneen elämäntilanne on voinut muuttua. Hän voi vaikka olla juuri väittelemässä tai hän saattaa odottaa vauvaa. Jos pelkää siirtoa, ei kannata ilmoittautua, koska viime hetken kieltäytyminen voi olla kohtalokasta potilaalle, jonka immuunijärjestelmä on ajettu alas.
Rekisteröityminen tapahtuu, kun vapaaehtoinen on toimittanut sylkinäytteen rekisterin pitäjille. Kun luovuttaminen tulee ajankohtaiseksi, sopivuus varmistetaan terveystarkastuksella, tarkemmalla kudostyypityksellä, infektionäyttein ja verikokein. Luovuttajan kudosten pitää olla sopivat potilaalle. Siirre voidaan ottaa joko suoraan luuytimestä tai verestä. Kolme neljännestä potilaista saa siirteen verestä ja loput luuytimestä. Kun siirre otetaan verestä, luovuttajalle annetaan viitenä päivän kasvutekijää, joka siirtää kantasolut luuytimestä verenkiertoon. Luuytimestä otettava siirre saadaan takaa lonkan kohdalta.
Luovutus vaatii monta päivää vapaaehtoiselta. Palkkaa toimesta ei saa, mutta kulut ja ansionmenetys korvataan. Tärkein motiivi lienee halu auttaa ja luovutuksen jälkeinen hyvä mieli.
Jos haluat olla hyväntekijä ja valmistautua pelastamaan ihmishengen, voit aloittaa rekisteröitymisen täältä. Voit testata sopivuutesi täällä. Ikähaarukka on 18-40 vuotta ja edellytyksenä on, että olet terve.
Potilas ja luovuttaja eivät tule tietämään toisistaan muuta kuin sukupuolen. Tällä on haluttu välttää kiitollisuudenvelan syntymistä. Luulen, että sellainen syntyy joka tapauksessa, mutta näin menetellen sitä ei voi kohdistaa yksittäiseen henkilöön. Voi vain ihastella joidenkin henkilöiden jaloutta ja halua auttaa.
Ajatella että tällaista rajat ylittävää altruismia voi olla.
Lähteitä:
14 faktaa, jotka haluat tietää kantasolujen luovutuksesta
Kantasolujen luovuttaminen on kansainvälistä toimintaa
Suuriannoshoidon ja kantasolusiirtojen aiheet
Yhden luovuttajan tarina: Kantasoluluovutus - ilman vaaleanpunaisia laseja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti