Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Verikummajaisia

Hematologian osastolla hoidetaan enimmäkseen tyypillisimpiä leukemioita, mutta toisilta potilailta kuulee harvinaisista sairauksista, joista ei ole koskaan kuullutkaan.

Yksi tällainen on karvasoluleukemia. Nimi johtuu siitä, että tautisolujen reunoissa on karvamaisia repaleita. Veren luuytimen lisäksi tautisoluja on pernassa. Tauti tulee naisia useammin useammin miehille silloin, kun nämä ovat varttuneessa iässä. Ennuste on hyvä. Tauti etenee hitaasti.

Tavallinen anemia tarkoittaa punasolujen vähyyttä. Aplastinen anemia puolestaan tarkoittaa kaikkien solujen ja verihiutaleiden joko osittaista tai kokonaan puuttumista. Syynä on luuytimen vajaatuotanto.  Oletetaan aplastisen anemian syyn olla potilaan joutuminen tekemisiin erilaisten kemikaalien tai säteilyn kanssa. Jos hoito alkaa ajoissa, potilas elää todennäköisemmin 5-10. Jotkut elävät paljon pitempäänkin.

Vastaani on tullut myös termi myeloosi, mutta en ole saanut varmistetuksi, tarkoittaako se samaa kuin krooninen myelooinen leukemia.

Ei kommentteja: