Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

lauantai 16. tammikuuta 2016

Huono syönti

Istun osaston päiväsalin sohvalla. Olen lauantain iltakäynnillä. Hoitajia kulkee käytävässä toimissaan. Salissa ei ole muita. Minun pitäisi saada antibiotti- ja sienilääkeannokseni suoneen. Aamuinen hoitajani tekee pitkää päivää. Hänen hommanaan on hoitaa lääkitykseni. Itse tiputus kestää puolitoista tuntia, mutta pitäisi saada kanyyli toimimaan.

Saavuttuani eräs toinen hoitaja huomasi kanyylini olevan huonossa asennossa. Hän tuli korjaamaan sen, vaikka kai se olisi ollut aamuhoitajan homma. Tämä puhuu hyvää osaston hengestä. Huomasin, että kanyylin letku oli taitoksella heti kanyylin suun ulkopuolella. Se oli kuitenkin ehjä. Hoitaja riisui kanyylia ympäröivän harson ja irroitti alustarran. Hän kiinnitti uuden tarran ja kanyyli oli valmis aamuhoitajan toimia varten.

Aamuhoitaja saapui. Hän toi paikalle tippasalon, jonka sanoi olevan huono. Enpä tästä juuri liiku, joten eiköhän pärjätä, ajattelin. Hän totesi, että kanyyli vuotaa juuresta, joten sitä ei voi käyttää. Sitten hän pyysi minua laittamaan läppärilaukkuni ja kirjani sivuun sylistäni sekä laittamaan tyynyn tilalle. Hän levitti sen päälle pissa-alustan, joita käytetään vuoteissa.

Nyt tätä kirjoittaessani saliin saapui kolme nuorta naista, jotka puhuvat jotakin outoa kieltä.

Hoitaja etsi käsistäni sopivaa paikkaa kanyylille.

Nyt yksi tytöistä huomasi saaneensa riittävästi latausta kännykkäänsä ja he lähtivät.

Hoitaja taputteli, paineli ja viisteli käsiäni saadakseen esiin sopivan suonen. Hän kiristi välillä apuhihnaa niin, että kämmeneni punotti. Hän teki kaikkiaan neljä pistosta, mutta kanyylia ei saatu toimimaan. Hän on oikein pätevä hoitaja, mutta nyt sattui hankala suonitapaus eteen. Hoitaja meni pyytämään lääkäriä laittamaan kanyylin. Tämä oli kiireinen, joten hoitaja siirtyi vaihe c:hen eli kutsui anestesialääkärin. Tämä tulee varmaankin joltakin toiselta osastolta.

Istun ja odotan pistäjää. Tuntuu hänkin olevan kiireinen. Tiputuksen pitäisi kestää puoli tuntia, mutta pitkäksi menee. Potilaalla on aikaa odottaa, kun on läppäri ja romaani mukana.

Ei kommentteja: