Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

lauantai 23. tammikuuta 2016

Kantasolusiirtoon voi kuolla

Kolmas sytostaattikierrokseni alkaa maanantaina. Sen jälkeen voisin saada kantasolusiirron, mutta jos se syystä tai toisesta viivästyy, saan myös neljännen sytostaattiannoksen jotta sairaat solut eivät riehaannu odotusaikana.

Kantasolusiirtoja on allogeenisia ja autologisia. Ensin mainituissa siirteet saadaan luovuttajilta ja jälkimmäisissä potilailta itseltään. Siirre voi olla peräisin joko verestä tai luuytimestä. Minulle tullaan tekemään allogeeninen kantasolusiirto. Luovuttajaa etsitään jo rekisteristä. Kun luovuttaja ei ole sisarus, siirron aikatauluttaminen vie enemmän aikaa kuin sisarussiirrossa. Siirto vaatii aikaa luovuttajaltakin ja elämäntilanne ei ehkä juuri ole otollinen.

Allogeenisen kantasolusiirron tavoitteena on saada potilas paranemaan pysyvästi. Se onnistuu 50-60 prosentissa tapauksista. Akuuttien myelooisten leukemioiden tapauksissa onnistumisprosentti on 60-70.

Ennaen kantasolusiirtoa tuhotaan sytostaateilla luuytimen sairaat solut sekä potilaan koko immuunijärjestelmä. Siirteen immuunologiset solut asettuvat enitsen luuytimen tilalle ja tuhoavat sairaat solut.

Allogeeninen kantasolusiirto voi parantaa, mutta mahdollisuudella on hintansa. Kuolemanriski on 20-30 prosenttia. Noutaja saapuu useinmiten ensimmäisenä vuonna, jos saapuu. Syynä on yleensä käänteishyljintä tai jokin infektio. Käänteishyljintä tarkoittaa, että saadut solut eivät tunnista vastaanottajan terveitä soluja vaan alkavat tuhota niitä. Laskenut vastustuskyky tuo riskejä. Bakteerit, sienet ja virukset uhkaavat. Sydän-, keuhko- ja munuaisongelmat voivat myös olla tuhoisia.

Lähteet:
Allogeenisen kantasolusiirron monet kasvot
Kantasolusiirto pysyvänä parannuskeinona 



2 kommenttia:

Raija kirjoitti...

Näiltä sivuiltasi, Heiki, oppii kyllä paljon. Ei vain elämästä ja kuolemasta, sairaudesta ja terveydestä, onnellisuudesta, vaan myös asiatietoa lääketieteestä. Kiitos kaikesta opettamastasi, ja onnea eteenkin p
äin !

Heikki Honkala kirjoitti...

Voi kiitos Raija palautteestasi! Mukava kuulla. Onnea ja jaksamista sinullekin!