Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 8. tammikuuta 2016

Vaihtoehtoislääketieteestä


Me olemme vaimoni kanssa hyvin erilaisia suhtautumisessaan vaihtoehtoislääketieteeseen. Hän on hyvin avoin ja käyttääkin erilaisia alan tuotteita. Minulla on vahvat ennakkoluulot. Ristiriidan voi kiteyttää siten, että vaimoni kokee saaneensa vaihtoehtolääketieteestä paljon apua ja minä ihmettelen, miksei hoitojen tehoa pystytä osoittamaan tieteellisin keinoin.

Vaihtoehtolääketiedekin on ristiriitainen sana, koska minusta se sisältää sellaisen ajatuksen, että hoidot ovat toki vaihtoehtoisia koululääketieteeseen verrattuna, mutta niitäkin kehitetään ja niiden tehoa mitataan tieteellisesti. Ymmärtääkseni yleisesti hyväksytyin tieteellisin menetelmin esimerkiksi homeopatian tehoa on vaikea osoittaa. Silloin nousee mieleen kysymys, millä muilla tavoin jokin asia voidaan osoittaa todeksi. Onko olemassa joitakin vaihtoehtoistieteellisiä menetelmiä?

Jokin asia voi olla meille hyvin tosi, vaikka sitä ei voidakaan osoittaa. Minäkin uskon Jumalaan, vaikka hänen olemassaoloaan ei voida todistaa. Voisiko olla niin, että luja usko johonkin maalliseenkin asiaan voi tehdä sen todeksi? Vaihtoehtoisista menetelmistä käytetään myös termiä uskomushoidot, joka tosin kuulostaa vähättelevältä.

Jossakin dokumentissa kerrottiin, että ns. plasebovaikutus on todellinen. Kun ihminen uskoo saavansa tehoavaa hoitoa, elimistön oma elpymisjärjestelmä toimii paremmin. En silti uskaltaisi vaihtaa leukemiaan saamaani hoitoa homeopaattisiin.

Saatetaan sanoa, ettei vaihtoehtohoitoja ei pidäkään soveltaa syöpiin ja vastaaviin.

Jos 2000:lle viirusperäisen flunssan saaneista annetaan puolelle homeopaattista hoitoa ja toiselle puolelle koululääketieteellistä, pitäisi kummastakin puolikkaasta suhteessa yhtä monen parantua, jotta  hoitojen voidaan sanoa olevan yhtä tehokkaita. Tällaiset tutkimukset järjestetään niin, että potilaat valitaan satunnaisesti eikä kukaan hoidettavista tiedä, kumpaa hoitoa saa. Potilaiden sairaus pitää todeta kliinisesti ja samoin parantuminen. Tämä olisi iso ja kallis tutkimus. En tiedä onko sellaista tehty. Tutkimus on toki koululääketieteen mukainen, mutta mikä olisi vaihtoehto?

Jos tuollainen tutkimus antaa tuloksen, että homeopatia toimii vähintään yhtä hyvin kuin koululääketieteen konstit, olen valmis kääntämää kelkkani.

Kuulemme ystäviemme, kollegojemme jne. puhuvan hyvistä kokemuksistaan vaihtoehtoisista menetelmistä. Kuulemme siis kertomuksia. Ihmisten kokemukset kerrottuina voivat olla hyvin erilaisia kuin tieteellisesti todettuina. Kvalitatiivinen tutkimus perustuu yleensä ihmisten suullisesti tai kirjallisesti tekemiin kuvauksiin. Valitettavasti yllakuvatunlaisen otoksen tutkiminen kvalitatiivisesti taitaa olla lähes mahdotonta.

Mikä voisi olla tämän jutun johtopäätös. Ehkä se, että merkitystä voi olla sillä, miten asioita tutkitaan.





#homeopatia #kokonaisvaltainen #holistinen #luonnonmukainen #orgaaninen #luonnollinen #vaihtoehtoinen #homeopaatti #vaihtoehtolääketiede #luonnonlääkintä #vaihtoehtolääkintä #vaihtoehtohoito #kansanlääkintä #kliininen #farmakologia #täydentävä #täydentävähoito #täydentävälääketiede #vitalistinen #lume #lumevaikutus #plasebo #potensointi #skepsis #koululääketiede #skeptikko

Ei kommentteja: