Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Lusmun on taivuttava


Minulla on vaikeuksia noudattaa tiukasti ohjeita, joita on annettu tulehdusten välttämiseksi. Yritän kuitenkin parantaa tapojani. Asian merkitys paljastuu pikkuhiljaa. Kun kuulee perusteita, uskoo, mitä sanotaan.

Luin jostakin, että kantasolusiirtoprosessissa osa potilaista kuolee saamaansa infektioon. Siinäkin tehdään varmaan kaikki voitava, jotta tartunnoilta vältytään. Potilas joutuu olemaan mm. pitkään erityksissä.

On muistettava pestä käsiä, käyttää käsidesiä, kun sitä on tarjolla, rasvata jalkapohjia, välttää sopimattomia ruokia ja kiertää ihmisjoukot.

Jalkapohjani ovat nyt aika hyvässä kunnossa. Niistä on aiemmin kuoriutunut nahkaa sytostaattien vuoksi, mikä altistaa infektioille.

Yksi haaste on minulle erityinen. Olen nyt käyttänyt säännöllisesti CPAP-laitetta uniapneani vuoksi. Sen käyttämättömyys lisää väsymystä ja minä uskon tarvitsevani kaikki mahdolliset voimat tässä taistelussa. Laitteen tietys osat pitäisi pestä joka päivä. En millään viitsisi tehdä sitä, mutta taistelutahto merkinnee, että niin on vain tehtävä. Siis huolellisuutta siihenkin.


2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Heikki, sun motossasi on se tärkein "Hyvinkin voi käydä".

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos Kirsi!