Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

lauantai 16. tammikuuta 2016

Immunoterapia - uusi keino syöpää vastaan

Erilaisten sytostaattien eli solunsalpaajien käyttö on vallitseva keino taistella syöpiä vastaan. Niitä minäkin saan. Sytostaatit ovat kuitenkin hyvin karkea ase, koska ne tappavat sairaiden solujen lisäksi terveitä.

Syöpähoidot saattavat muuttua vallankumouksellisesti, koska on löytynyt uusi lähetysmistapa, jolla on saatu erittäin hyviä tuloksia. Immunoterapiassa vaikutetaan kehon omaan immuunijärjestelmään. Ihmisen elimistöä uhkaavat virukset, bakteerit ja sairaudet kuten syövät. Kun tilanne on päällä, immuunijärjestelmä kehittää soluja, jotka tuhoavat vihollisen. Keskeisiä näistä kutsutaan T-soluiksi.

Syöpäsolut ovat haastava vihollinen, sillä niillä on keinoja suojautua tuhoajasoluilta ja onnistuessaan ne alkavat lisääntyä. Immunoterapiassa kasvatetaan lisää niitä T-soluja, jotka parhaiten menestyvät taistelussa syöpää vastaan. Ihmisen elimistöön ruiskutetaan miljardeja T-soluja. Ihmishenkiä on jo pelastettu.

Uusi menetelmä on osoittautunut erityisen tehokkaaksi melanooman hoidossa, mutta on sillä hoidettu leukemiaakin. Keskeinen tutkimuskohde on selvittää, miten syöpäsolut suojautuvat taistelussa T-soluja vastaan.

Lähteet:
Tieteen Kuvalehti: Immunoterapia opettaa elimistön tappamaan syövän
Suomen Syöpäpotilaat: Immunoterapialla läpimurtotuloksia melanoomassa, munuaissyövässä ja keuhkosyövässä

Ei kommentteja: