Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Historiakin muuttuu

Meille on kerrottu, että kuningas Eerik tuli piispa Henrikin kanssa Ruotsista Suomeen toteuttamaan ensimmäisen ristiretken. Väkeä käännytettiin kristinuskoon ja pikkuhiljaa Suomesta tuli osa Ruotsia.
Henrik jäi Suomen piispaksi kunnen Lalli tappoi hänet Köyliöjärven jäällä.

Nykykäsityksen mukaan tuollaista retkeä ei ole koskaan tehty. Korkeintaan jokin pienehkö ryöstöretki. Ruotsalaiset lähteet eivät tunne tällaista retkeä. Eivät suomalaisetkaan. Ainoa osoitus on yli sata vuotta myöhemmin sepitetty legenda, johon on aikaisemmin uskottu. Eerikin väitetään olleen pyhimys, mutta paavin asiakirjat eivät tunne tällaisen myöntämistä niin kuin pitäisi. Eräs Eerikin jälkeläinen Knuut alkoi rakentaa pyhimystarinaa Eerikille, koska tästä olisi hyötyä hänen omalle uralleen. Henrikin jäännöksiksi oletettuja luita on olemassa, joten mahdollisesti sellainen henkilö on ollut olemassa. Lallinkaan olemassaolosta ei ole varmuutta. Saattaa olla sepitettä.

Tarinalle ensimmäisestä ristiretkestä on saattanut olla tilausta jonkinlaisena siirtomaaherruuden siemenenä, kun Suomesta on rakennettu omaa kansakuntaa.

Kekkonen kiitti Leniniä Suomen itsenäisyydestä, koska eihän Neuvostoliiton sopinut olettaa eväävän mitään Leninin antamaa.

Sisällissodan totuus oli pitkään valkoiseksi värittynyttä, koska punaisen puolen lähteitä ei ollut tutkittu kunnolla. Sekin totuus on eheytynyt, kun valtio on rahoittanut laajempaa tutkimusta. Professori Ylikankaan mukaan nimen sisällissota käyttö on ilmeisesti lisääntynyt ja kyseisen sodan aiheuttamat traumat mahdollisesti lieventyneet.

Minkähänlaisten totuuksien romuttumisia tulemme vielä näkemään.


Ei kommentteja: