Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Mielen kitka


Kitka on voima, joka vastustaa kahden kappaleen kosketuspinnan välistä liikettä tai sen alkamista. Ajatella, että sellaista voi olla mielessäkin. Kun on tällainen kaunis päivä, olisi syytä saattaa kengänpohjieni ja tamän maan väliset kosketuspinnat liikkeeseen. Täällä seitsemännessä asutussa kerroksessa ilmeisesti taivaan kannen läheisyys vahvistaa tuota kitkaa, koska liikevoima ei tahdo ylittää kitkaa.





Sain sentään jo kengät jalkaani iltapäivällä, kun vaimoni palasi vieraamme kanssa Kaivopuistosta päätä tuulettamasta. Nousikin esiin ajatus, että lähtisin kuitenkin sanankuuloon saman tien ja niin teinkin.






'




Paluumatkalla kitkakerroin laski Intiankadulla niin alas, että jätin auton Allastielle, joka vie Kumpulan maauimalaan. Jos joku on ajanut Ågelista Kumpulaan, on ehkä huomannut, että kummallakin puolella Intiankatua on metsää, kun lähdetään Koskelantieltä. Menin nuuskimaan Intiankadun koillispuoleista maastoa. Tässäkin on Helsingin kaavoituksessa sovellettu lähiöteoriaa ainakin minimuodossa, koska paikassa on kallioista luonnonmetsää. Täälläkin pääsee nopeasti luontoon.



Kiersin sitten Kumpulan omakotialueelle, joka näyttää kodikkaalta ehkä siksi, että se muistutta Porin Musaa. Siellä oli mummolani. Sotaleskimummoni sai kai tontin sieltä edullisesti ja sinne perhe rakensi tuollaisen tyypillisen puolitoistakerroksisen, joita Kumpulassakin on. Kumpulassa on niiden lisäksi myös puisia kerrostaloja, joiden rakentaminen on ollut pitkään lamassa Suomessa. Viikkiin tosin on tehty sellaisia ei montaakaan vuotta sitten.


Minkähänlainen tarina tähän Kustaa Vaasan tien tuntumassa olevaan kiviaidan pätkää liittyy?








Kävin saman tien katsomassa mihin Limingantie vie koillispäässä, jossa en ole käynyt. Päättyi Valtimontiehen, joka on Koskelantien ja Kustaa Vaasan tien välissä.

Mitähän ihmettä tässä on ollut?


Kävelykitka tuntuu olevan alhaalla myös työpaikallani, koska päivän päätteksi sieltä muutoinkin lähdetään.

Jotta saa viikon mittaan kävellyksi riittävästi, on syytä tarkkailla kitkakertoimen vaihtelua ja käyttää hyväksi alhaisia lukemia.





Ei kommentteja: