Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 1. maaliskuuta 2016

Entäs jos ...

Jos sairauslomani jatkuu vuoden, tärmään kahteen ongelmaan. Ensinnäkin työnantajani voi irtisanoa työsuhteen. Toisekseen Kela ei tietääkseni maksa sairauspäivärahoja sen jälkeen.

En tiedä, kauanko minun pitää olla työssä, että irtisanomisriski poistuu. Tuskinpa parin päivän työt auttavat mitään. Kuvittelisin, että ainakin kaksi kuukautta pitäisi tulla kokoon.

Varmaankin kannattaa järjestää viimeistään syksyllä taas tapaaminen työterveyslääkärin luona. Mukana voisi taas olla pomoni sekä koulun HR:n edustaja. HR:n edustaja varmaan kertoo, millainen politiikka työnantajallani on vuoden sairausloman suhteen, irtisanotaanko vai eikö. Asiaan saattaa vaikuttaa henkilöstötarvekin.

Vointini syksyllä varmaan vaikuttaa asiaan. Jos kantasolusiirron jälkeinen aika on sujunut hyvin, saatan voida palata töihin ennen kuin vuosi tulee täyteen. Jos hyvä vointi jatkuu, molemmat ongelmat poistuvat.

On kuitenkin mahdollista, että käänteishyljintä tuottaa komplikaatioita, joita joudutaan hoitamaan osastolla. Työnantajalle on ymmärrettävästi hankalaa, jos joudun olemaan usein ja sattumanvaraisesti pois töistä. Mahdollisesti tällaisessa tapauksessa tulee kyseeseen varhainen työkyvyttömyyseläke seuraavaan kesään saakka. Silloin minulla on mahdollisuus jäädä vanhuuseläkkeelle.

Mikään osa-aikainen työkyvyttömyyseläke tuskin käy, koska olen jo osa-aikaeläkkeellä.

Jos työsuhteeni päättyy, turvana on ansiosidonnainen. Kun työttömyysaikani olisi vain puolisen vuotta, ei ansiosidonnaisen maksimiaika täyty. En tiedä, miten opetusalan työmarkkinoilla suhtaudutaan ikääntyneeseen maikkaan. Voisinhan tehdä puolen vuoden sijaisuuden, niin ei tarvitse jäädä työttömyydestä eläkkeelle.

Voisinkin olla yhteydessä työterveyslääkäriini ja kysyä, kannattaisiko palaveri pitää jo kevätlukukauden aikana. Asiat voisivat olla selvempiä sen jälkeen. Työnantajakin saisi kuulla ensi vuoden näkymistä. Ensi vuoden työkuvioita suunnitellaan kevättalvella. Ajoitus olisi perusteltu. Aikaisemmatkin palaverit ovat olleet hyvähenkisiä.


6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heikki, en minäkään tiedä miten ikääntyneeseen maikkaan suhtaudutaan nyt, mutta ite olin 60v kun rekrytoitiin SLK:hon. Tosin reksi valitteli silloin auditoriossa suuresti sitä miten hirveän vaikea oli saada hyvää työvoimaa... ;) Oikeasti, riippuu varmasti kulloisestakin tarpeesta. Sun varmaan kannattaa keväällä kysellä noista ettei tarvitse itseksensä arvailla. Tsemppiä edelleenkin! t. Heta

Anonyymi kirjoitti...

Uskon että palaverin pito nyt keväällä keventäisi oloasi työasian suhteen. Näissä tilaisuuksissa monesti tulee sellaistakin asiantuntemusta mitä ei itse ole osannut edes kuvitella. Toisaalta, on paljon auki vielä. Toiv kantasolusiirto sujuu mallikkaasti. Eläke on hyvä asia.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos Heta tsemppauksesta! Palaveri olisi varmaan paikallaan.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos kovasti kannustuksesta! Voihan olla, kantasolusiirto menee hyvin ja asiat menevät ihan luontaisesti.

Akustiina kirjoitti...

Luulen, että Kela on sinuun yhteydessä hyvissä ajoin ennen kuin kelapäivät tulevat täyteen. Toisekseen, oikeuttaako sairastaminen työsuhteen purkuun, kannattaa tarkistaa työehtosopimuksesta. Jos kuulut ammattiliittoon, luottamusmieheltä saat apua. Käsittääkseni myös osa-aikaisesti voi olla työkyvyttömyyseläkkeellä ja siihenhän päätyy, jos sairastaminen kestää pitkään. Tsemppiä! Kaikki järjestyy varmaan parhain päin! T. Aune

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos Aune hyvistä tiedoista. Toivotaan, että noin käy, että Kela ottaa yhteyttä ja hoitaa asian. Luulen kyllä, että irtisanomisoikeus on joissakin papereissa. Mukavaa kevättalvea sinulle!