Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 24. maaliskuuta 2016

Lisää punasolumittauksista

Kirjoitin hiljattain erytrosyyteista eli punasoluista ja hemoglobiinista. Kerroin erytrosyyttiarvon tarkoittavan punasolujen tilavuutta. Jokin lähde kai ilmaisi asian noin. Duodecimin Terveyskirja määrittelee arvon kertovan, montako kappaletta litrassa verta on punasoluja. Minun viimeisimmässä mittauksessa erytrosyyttiarvo oli 2.98 * E12/l. Puhekielessä sanotaan arvoksi 2.98, mutta oikeasti se tarkoittaa, että litrassa vertani oli tuolloin 2.98 biljoonaa (2 980 000 000 000) punasolua.

Ilmankos hemoglobiiniarvoni oli vain sata, koska erytrosyyttien viitealue on miehillä 4.25-5.7. Hemoglobiiniarvo sata tarkoittaa, että minulla oli verenpunaa sata grammaa litrassa.

Perusverenkuvan (pieni verenkuva) mittauksessa saadaan myös arvot E-MCV, E-MCH, E-MCHC ja E-RDW, jotka ovat punasoluindeksejä. Lääkäri ei juuri tarvitse erytrosyyttiarvoa, mutta sen avulla voidaan laskea punasoluindeksejä.

E-MCV tarkoittaa punasolun keskitilavuutta. Erytrosyyttiarvosta ymmärrämme, että punasolut ovat hyvin pieniä. Niiden keskitilavuus ilmaistaan femtolitroina (fl). Yksi fl on 0.000000000000001 litraa. Viitearvoalue on 82-98). Minun punasolujeni keskitilavuus näytti olevan kunnossaa, koska arvoni oli 94 fl.

E-MCH ilmoittaa paljonko yksittäisessä punasolussa on keskimäärin hemoglobiinia. Arvo ilmoitetaan pikogrammoina (pg). Yksi pg on 0,000000000001 grammaa. Viitearvoalue on 27-33 pg. Minun arvoni 34 näyttää aika hyvältä.

E-MCHC:n arvo on punasolujen hemoglobiinin keskimääräinen konsentraatio. Se ilmoittaa hemoglobiinin määrän litrassa punasoluja. Yksikkö on grammoja litrassa ja viitealue 320-355 g/l. Minun arvoani 356 ei voi pahemmin moittia. Mittayksikkö g/l on sama kuin hemoglobiinissa, mutta siinä on kyseessä hemoglobiinin määrän litrassa verta.

E-RDW ilmaisee punasolujen koon vaihtelua. Punasolut ovat tavallisesti aika samankokoisia. Viitearvo on 15 prosenttia. Sen ylittävät tasot poikkeavat normaalista. Minun arvoni 16 on pikkuisen koholla.

Punasoluindeksit auttavat arvioimaan erilaisia anemioita. Alhaiset MVC-, MCH-, ja MCHC-arvot viittaavat raudan puutteeseen. Punasolut ovat pieniä. Kohonnut MVC-arvo viittaa puolestaan B12- ja foolihappovitamiinien puutteeseen.

Minä poden anemiaa, koska hemoglobiinini on vain 100. Nämä punasoluindeksit eivät kuitenkaan tunnu selittävän Hb-arvoani. Pienen verenkuvan näytteestä saadaan myös hematokriittiarvo, joka kertoo kuinka suuri osa verestä on punasoluja. Minun arvoni on 28 prosenttia, kun miesten viitearvoalue on 39-50 prosenttia. Tulkitsen omia arvojani siten, että punasoluni ovat ihan hyviä, mutta niitä on liian vähän. Minulla ei ole esimerkiksi raudan puutetta. Ehkä syön ihan turhan usein mustaa makkaraa.




4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Haastan kaikki Heikin blogin lukijat luovuttamaan verta! Itse kävin luovuttamassa tänään Sanomatalon veripalvelutoimistossa ja siellä hoitaja kertoi, että alkuviikosta luovuttajia on käynyt liian vähän. Useimmat veripalvelutoimistot ovat auki pääsiäislauantaina, joten vielä ehtii tälläkin viikolla luovuttaa. Hyvää pääsiäistä! Tanja

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän se on hyvä idea, mutta jos on itsekin monintavoin sairas ja lääkitty niin veri ei kelpaa. T Päivi

Anonyymi kirjoitti...

Toki haastan vain sellaiset lukijat, ketkä luovuttamaan pystyvät. Tanja

Heikki Honkala kirjoitti...

Hieno idea Tanja! Hurjasti kiitoksia siitä, että esitit haasteesi blogissani. Olen oikein mielissäni. Haluaisin itsekin osallistua, mutta en taida Päivin lailla täyttää ehtoja.