Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Hyvässä ajokunnossa

Veljeni vaimo on tulossa katsomaan perääni. Tulen olemaan taas hyvässä hoidossa. Hän tarjoutui tulemaan jo aikaisin veljenpoikani kanssa, jotta tämä voisi käyttää minua verikokeessa. Sovittiin, että soitan viimeistään kahdeksalta aamulla, jos tuntuu tarpeelliselta. Muussa tapauksessa hän tulee puolilta päivin.

Olen tuntenut oloni kohenevat trombosyyttien saamisen jälkeen. Ajattelin, että voisin käydä autolla jossakin täällä itäsuunnalla olevassa Huslabissa. Tutkailin sijainteja netistä. Palvelu on mainio. Se ehdottaa kolmea lähintä paikkaa, kun antaa osoitteensa. Myllypurosta se jopa ilmoitti, että odotusaika on 86 minuuttia. Muista itäsuunnan paikoista ei ollut näkyvissä odotusaikaa. Tuokin kertoi minulle, että varmaan muissakin seudun paikoissa on pitkä jono.

Arvelin voivani käyttää lastenlippua ja pääseväni noissa paikoissa nopeutetusti sisään tartuntavaaran välttämiseksi. Joutuisin kuitenkin menemään tilaan, jossa on paljon väkeä.

Kun tunsin ajokykyni varsin hyväksi - ajaessa se tuntui sitten aivan normaalilta - päätin mennä Tornisairaalan labraan, koska siellä jonot ovat olleet lyhyet viime käynneillä. Ajelin sinne. Kun saavuin labraan, näin, että odotustilassa ei ollut ketään. Otin lipun. Perässäni tullut kommentoi tilannetta. Jutustelimme, istuuduin mutta nousinkin riisumaan päällysvaatteita. Samalla sain jo hälytyksen sisään. Kumppani totesi minun pääsevän jo sisään ennen kuin ehdin istua. Veisteli sitten, että kyllä minun sen 15 minuuttia pitäisi kuitenkin odottaa.

Kopissa oli jo tutuksi tullut laboratorionhoitaja. Hän löysi toimivan suonen kerralla ja otti kaksi putkiloa näytteitä. Opin jutustellessamme, että pieni verenkuva ja CRP otetaan eri putkiloihin. Hän kertoi, että tilanteen vaatiessa CRP saadaan verenkuvanäytteestäkin, mutta jotakin merkitystä silläkin on verrattuna oman putkilon näytteeseen, koska asiasta pitää mainita. Pyysin sellaisen paikan verireiän päälle, joka ehkäisee paremmin vuotoa. Sain sideharsosidoksen kyynärtaipeeseeni.

Äskettäin minulta otettiinkin pelkkä CRP, koska lääkäri ei tarvinnut muuta. Hoitaja tosin silloin kommentoi, että pelkkä CRP maksaa melkein saman verran kuin se sekä pieni verenkuva. Työmäärä onkin kummassakin lähes sama. Kun sosiaaliturvatunnus on varmistettu ja suoni löydetty, kaksi putkiloa ei kokonaisuutena juuri kauempaa kestä kuin yksi.

Jännää, että pelkkä trombosyyttien tankkaaminen tuntuu parantavan suorituskykyä, vaikka trombot saavat ensi sijaisesti veren hyytymään.

Ajelin kotiin.

Ei kommentteja: