Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 8. maaliskuuta 2016

Neuropatia on ikävä oire

Huonovointisuuteni meni ohi, kun sain Primperan-pillerin. Olen kuitenkin ollut väsynyt ja nukahdellut pitkin päivää. Toivottavasti unta riittää yöksi. Päivä on tuntunut pitkältä.


Neuropatia on vaiva, joka voi liittyä sytostaattihoitoihin. Syitä voi olla muitakin kuten diabetes, maksan ja munuaisen vajaatoiminta sekä alkoholin liikakäyttö. Jos jokin solunsalpaaja aiheuttaa neuropatiaa, on sen käyttöä syytä vähentää tai lopettaa se kokonaan. Neuropatiaa aiheuttavat solunsalpaajaryhmät ovat vinka-alkaloidit, platinajohdokset, taksaanit ja bortetsomibi. Voisin selvittää myöhemmin, onko kantasolusiirtoni yhteydessä annettavassa sytostaatiblokissa näihin ryhmiin kuuluvia.

Neuropatiaoireet ovat yksilöllisiä, mutta sytostaattihoidon kestolla ja vahvuudella on merkitystä.

Neuropatia voi ilmetä siten, että tuntoaistimus ei vastaa sen aiheuttajaa. Pieni sipaisu voi tuntua kipuna. Oireet voivat olla esimerkiksi puutumista, kihelmöintiä, tunnottomuutta ja hermokipua. Oireet tuntuvat yleensä käsissä ja alaraajoissa.

Eräällä osastotuttavallani oli ollut neuropatiaoireita jaloissa siten, että hän oli kaatunut kolme kertaa. Onneksi ne olivat lieventyneet. Neuropatiaoireet voivat olla pysyviä tai ohimeneviä. Tasapaino-ongelmat voivat johtua vaurioista asentotuntoa välittävissä tai lihaksia hermottavissa hermosäikeissä.

Lähteet:
Neuropatia
Neuropatia - solunsalpaajahoitojen haitta


Ei kommentteja: