Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 17. maaliskuuta 2016

Syöpäläisen puolison velvollisuus

Vein vaimoni Liisankadulle Syöpäyhdistykselle saamaan tukea. Vein auton Pitkäsillanrantaan parkkiin ja lähdin kävelylle Kaisaniemenpuistoon. Reitti oli sopivan tasaista paitsi puiston länsireunassa, jossa innostuin nousemaan kukkulan yli menevää reittiä. Piti ottaa rauhallisesti ja nousta hitaasti. Kuvasin kukkulan reunalla olevan hirvipatsaan.




Kun laskeuduin alas, törmäsin tuttuun mieheen. Hän oli entinen työkaverini. Hän on nykyään töissä Nottinghamissa joten oli hyvä sattuma, että tapasimme. Hän oli kävelyllä erään maanmiehensä kanssa. Juttelimme aika pitkään, muun muassa islamista. Luulen että he molemmat ovat lähtöisin muslimikodista.




Sain vahvistuksen käsitykselleni, että muslimit pitävät kaikkia syntyviä lapsia muslimeina. Näin jos esimerkiksi kristitty kääntyy islamiin, muslimit katsovat hänen palaavan alkuperäiseen uskoonsa.

Kysyin miten eriuskoisen tulee toimia, jos hän haluaa kääntyä muslimiksi. Hänen tulee tutustua uskonnon teksteihin. Sitten hän menee tapaamaan imaamia, jollainen löytyy Helsingistäkin. Kun on keskusteltu, kandidaatin pitää sanoa pitävänsä Allahia ainoana jumalana ja Muhammadia hänen sanansaattajanaan. Tällä hetkellä hänestä katsotaan tulevan muslimin.

Meillä oli mukava juttuhetki. Kehoitin ystäväni maanmiestäkin tulemaan käymään meillä, kun ystävänikin tulee vaimoineen.

Lähdin kävelemään takaisin Pitkäsillanrannalle. Parkkiaikani oli loppumassa joten samalla näppäilin lisäaikaa kännykällä. Kätevää, paitsi että autossa lopettaessani parkkeerausta järjestelmä ei tunnistanutkaan sitä. Hieno systeemi, mutta joskus häikkäilee.

Ajelin kotiin ja lähdin sittemmin hakemaan vaimoani, joka oli siirtynyt Syöpäyhdistykseltä naapuriin Valkonauhaliittoon. Hän oli saanut hyviä neuvoja syöpäläisen rinnalla kulkemiseen. Hänen on pidettä huolta itsestään. Ensi viikon matka Wieniin ei riitä vaan hänen pitää järjestää itselleen joka kuukaudella jonkin loman. Lisäksi pitää hommata jokin siivousfirma pitämään paikkoja kunnossa. Nämä ovat tärkeitä toimenpiteitä, koska jos syöpäläisen puoliso uhrautuu, hän katkeroituu. Siitä seuraa riitoja ja jopa avioero, sanottiin.

Ei kommentteja: