Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Miksi Isis haluaa luoda kalifaatin?

Olen oppinut, että muslimeja on monenlaisia. Suurin joukko lienee hyvin maltillisia. Muslimien käytännön elämää ohjaavat sekä koraani että perimätieto. Jälkimmäisellä tarkoitetaan tietoja siitä, miten Muhammad toimi kussakin tilanteessa. Hänen katsotaan toimineen oikein ja siten kannattaa toimia samoin vastaavissa tilanteissa. Sillä on merkitystä, miten voidaan todeta kunkin tiedon Muhammadin toimista välittyneen. Islamilaista elämäntapaa kutsutaan sunnaksi. Sitä koskevien kirjoitusten nimitys on hadith.

Koraani on ohje, jota on vain noudatettava. Sen sisältö kuitenkin ilmaistaan aika pyörein sanoin joten ilmeisesti siksi tarvitaan myös sunnaa ha hadithia.

Islam ei ole lähetysuskonto, joten muslimit eivät ainakaan perusopin mukaan ole aktiivisia käännyttäjiä. Alkuperäinen ihannevaltio on ymmärrykseni mukaan kalifaatti, jota johtaa kalifi.

Länsimaissa ovat valistuksen seurauksena maallinen ja uskonnollinen hallinto erkaantuneet toisistaan. Islamin alueella ei ole tapahtunut valistuksen kaltaista ilmiötä. Ainakin Turkki on Kemal Atatürkin toiminnan seurauksena maallinen valtio.

Kalifaatissa on maallinen ja uskonnollinen valta yhtä. Uskonto on tietenkin islam. Vääräuskoisten on sallittu asua kalifaateissa kunhan ovat maksaneet heille säädetyt verot.

Al.Taeen mukaan Isis haluaa muodostaa alkuperäistä käsitystä vastaavan kalifaatin Irakin ja Syyrian alueelle. Ei tunnu olevan helppoa. Ilmeisesti tästä syystä muslimien toivotaan pysyvän asuinsijoillaan eikä lähtevän pakolaisiksi.

Isis kai pyrkii uskonnolliseen fundamentalismiin ja siksi haluaa kalifaatin. Käsittääkseni suurin osa muslimeista ei hyväksy kaikkia heidän periaatteitaan. Näitä teemoja haluan tutkia lisää.




2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kirjoituksestasi. Minustakin aihe on hyvin mielenkiintoinen. Sen verran olen aikoinaan Koraania lukenut että väkivaltaan siellä ei kehoiteta vaan rauhaan. Pitäisköhän kerrata. T Päivi

Heikki Honkala kirjoitti...

Hei Päivi ja kiitos kommentistasi. En ole lukenut Koraania, mutta olen nähnyt otteita siitä. Yritän eri tavoin oppia ymmärtämään Lähi-idän tapahtumia.