Olet saattanut ihmetellä, mitä verikokeessa muiden mukana mitattavat erytrosyytit ovat. Ne ovat punasoluja. Mutta eikös hemoglobiini tarkoita punasoluja? Polttaa polttaa, mutta ei aivan. Hemoglobiini on punasolun osa. Lisäksi siinä on solukalvo ja entsyymejä.
Punasolujen tehtävänä on kuljettaa happea keuhkoista kudoksiin ja paluupostina hiilidioksidia. Keuhkoissa happi sitoutuu hemoglobiiniin. Hemoglobiini eli verenpuna on rautapitoinen proteiini. Hemoglobiini mitataan grammoina litraa kohden. Naisille ja miehille on eri viitearvot. Miehillä testosteroni nostaa hemoglobiiniarvoa. Jos arvo on alle viitealueen, on kysymys anemiasta. Viitealueen ylittävä arvo voi olla yksilölle luonnollista, mutta sen voi aiheuttaa myös harvinainen luuytimen tauti polysytemia vera.
Erytrosyyttiarvo tarkoittaa punasolujen keskimääräistä tilavuutta. Viitearvoa suurempi keskitilavuus voi johtua esimerkiksi suuresta alkoholin käytöstä. Punasolujen pieni koko johtuu yleensä raudanpuutteesta.
Luuytimessä muodostuu myelooisia ja lymfaattisia kantasoluja. Valmiit solut muodostuvat näistä usean vaiheen kautta. Punasolut kehittyvät myelooisista kantasoluista. Punasoluaihiot kypsyvät luuytimeässä retikulosyyteiksi ja siirtyvät verenkierron kautta pernaan. Siellä niistä tulee erytrosyytteja ja siirtyvät verenkiertoon.
Lähteet:
Erytrosyytit eli punasolut (Solunetti)
Hemoglobiini (Wikipedia)
Polysytemia (Wikipedia)
Punasolujen koko (Hyvä terveys)
Tietoa verestä (SPR)
Täydellisen verenkuvan säilyvyystutkimus (Tampereen ammattikorkeakoulu)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti