Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 7. maaliskuuta 2016

Maahanmuuttajat - uutta auringon alla?

Ylen Areenassa on katsottavissa kolmiosainen sarja Meren yli Amerikkaan, joka kertoo viime vuosisadan alun suuresta muutosta Euroopasta lätäkön toiselle puolelle. Katsoin ensimmäisen jakson nimeltään Lähtö.

Ihmiset muuttivat köyhyyden ja sorron vuoksi. Joukossa oli juutalaisia, joilla ei ollut Venäjällä samanlaisia oikeuksia kuin muilla. Oli jopa pogromeja. Länsi-Euroopassa monilla oli surkeat työolosuhteet tehtaissa eikä palkoissakaan ollut hurraamista. Perheen elättäminen oli vaikeaa.

Muuttaminen oli siinä joustavaa, että ei tarvittu viisumia eikä passia. Syntymätodistus taisi riittää.

Matkaan lähti tyypillisesti ensin perheen isä. Ajatuksena oli, että hän tienaa ja lähettää rahaa perheelleen matkakustannuksiin. Saattoi mennä vuosikausia ennen kuin perhe onnistui yhdistymään.

Rajanylitykset eivät aina menneet siten kuin oli säädetty. Kuljetuspalveluja, joista varmasti ainakin osa oli laittomia, oli tarjolla.

Kuulostaako tutulta? Minusta nykypoliitikkojen puheet perheiden yhdistämisen estämisestä kuulostavat kolkoilta.

Amerikassa oli tuohon aikaan ilmeisesti hyvin töitä tarjolla kielitaidottomillekin. Näin muuttajat pääsivat usein integroitumaan yhteiskuntaan. Tässä suhteessa tilanne lienee ollut parempi kuin Euroopassa nykyään.







2 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Aivan samoja mietteitä minulla noista maahanmuuttaja-asioista. Oli hyvin kirjoitettu.
Seuraan blogiasi, mutta harvoin kommentoin tätä sinun elämäntilannettasi. Teet kyllä hienoa työtä kun jaksat kertoa niin tarkkaan tuosta tapahtumasta. Tiedä vaikka itsekin joskus kantasolusiirtoon joutuisin...

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos palautteestasi Leena! Mukavaa, kun viihdyt blogini parissa.