Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Donald Trump

Olen ihmeissäni siitä, että Donald Trump menestyy USA:n esivaaleissa. Miten ilmiö voidaan selittää? Jos asiaa lähestytään oikein ennakkoluulottomasti, voidaan pohtia, onko hänestä syntynyt Suomessa erilainen kuva kuin USA:ssa. Media tekee omia valintojaan, mutta nähdyt videot hänen esiintymisestään ovat varmaan aitoja. Näistä syntyy hänestä karismaattinen, mutta pinnallisen kuva.

Nähdäänkö hänestä USA:ssa aineistoja, jotka kertovat syvällisemmin hänen aikeistaan ja periaatteistaan? Onko amerikkalaisessa kulttuurissa jotakin, mitä emme osaa lukea?

Trump esiintyy hyvin itsevarmasti. Luoko hän turvallisuuden tunnetta? Kannattajat sanovat hänen puolustavan heitä. Kuulisin mielelläni miten. Osa kannattajista näyttää huonosti pärjääviltä. Mitä rikas oikean reunan republikaani heille tarjoaa? Ilmeisesti hänen uskotaan tyrehdyttävän maahanmuuttoa ja näin vapauttavan työpaikkoja paljasjalkaisille amerikkalaisille. On hän tosin kannattanut sosiaaliturvaa, mutta toisaalta äänestänyt Bushia verohelpotusten vuoksi.

Suomessa monet maahanmuuttajat tekevät sellaisia hommia, joita suomalaiset eivät halua tehdä. Onkohan USA:ssa tilanne toisenlainen? Trumpin juuret muutoin ovat Saksassa ja Skotlannissa. Maahanmuuttajien jälkeläinen.

Hän on sanonut olevansa protestantti ja presbyteeri, mutta hänen väitetään myös olleen katolinen. Häntä voinee sanoa waspiksi (white anglo-saxon protestant).  

Hän sanoo rakennuttavansa muurin USA:n ja Meksikon väliin ja maksattavansa sen meksikolaisilla. Taas haluaisin kuulla miten.

Trump tuntuu olevan teflonia. Kun hänelle esitetään kysymyksiä, joihin hän ei osaa vastata, hän myhäilee hymyillen eikä tunnu olevan moksiskaan.

Osa kannattajista ajattelee hänen olevan riippumaton rikkautensa vuoksi. Se pitää varmaan paikkansa.  Hän on perinyt suuren omaisuuden. Hänellä on ollut suuria vaikeuksia liiketoimissaan, mutta hän on selvinnyt. Häntä voidaan varmaan pitää taitavana liikemiehenä. Juha Sipiläkin on omaisuutensa vuoksi riippumaton ja kokenut liikemies. Sipilä on kuitenkin joutunut opettelemaan politiikan tekoa. Näin käynee Trumpillekin, jos hänet valitaan presidentiksi.

On paradoksi, että amerikkalaiset valitsevat omista lähtökohdistaan itselleen presidentin, mutta valinnalla on suuri merkitys maailman turvallisuuden kannalta. Toivoisin, että niin suurta maata johtaisi älykäs ja viisas mies. Toivon myös, että hänellä olisi arvot kohdallaan.

Trumpista ei tahdo nähdyn perusteella saada uskottavaa kuvaa. Tosin Ronald Reaganiakin väheksyttiin, mutta nykyään häntä pidetään menestyneenä presidenttinä.

Tunnustan, että minua huolettaa. Voimakkaalla karismalla on saatu hirveitä aikaan. Toivon, että huoleni on väärä. Pitää muistaa myös, miten itäistä naapuriamme johdetaan.

Ulkolinja: Kuka on Donald Trump?
Donald Trump - Wikipedia
The religion and political views of Donald Trump







2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

On ollut jotenkin lutusta seurattavaa tämä suomalaisten toimittajien ja tutkijoiden suhtautuminen Trumppiin. Hakematta tulee mieleen samaisten toimittajien ja tutkijoiden mantra "Soinia voi äänestää vain Uudellamaalla" ym. sekoilu. Yksi asia on varma: suomalaisilla ei ole äänioiketutta näissä vaaleissa.

Valitettavasti en vielä näissä vaaleissa saa äänestää, mutta ehkä seuraavissa. Olen amerikkalaisilta ystäviltäni kuullut, että jengi diggasi Trumpin "möläyksestä" jossa hän sanoi kaikkien muiden ehdokkaiden kinunneen häneltä rahaa vaalityöhön jossain aikaisemmassa vaiheessa.

Heikki Honkala kirjoitti...

Trump on ollut aikaisemmin reformistipuolueen presidenttiehdokas, mutta lopettanut kesken. Hän on myös tukenut demokraattiehdokasta kuvernöörivaaleissa. Ei anna oikein vakaata vakaumuskuvaa.