Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Musta neliö ja maksaa paljon - mitä järkeä?

Kazimir Malevitšin teos Musta neliö on oikeastikin musta neliö vaaliden reunojen sisällä. Tällainen teos tuntui saavan jotkut oppilaani melkein hermostumaan. Ajatus siitä, että joku maalaa mustan neliön, joka on äärettömän tunnettu ja varmasti arvokaskin, tuntuu järjenvastaiselta. Malevitš maalasi niitä ainakin neljä kappaletta. Yhden niistä olen nähnytkin. Se oli aikoinaan esillä Espoon Emmassa

Jotta kyseisen teoksen suuri merkitys avautuu, tarvitaan taidehistoriaa. Yksi tulkinta on se, että lähes koko taidehistoria oli herra Kazimiriin saakka ollut näkyvän luonnon kopioimista tai realistiselta näyttävän tilanteen kuvaamista. Valokuvaus oli keksitty. Kamera voi kopioida luontoa jopa paremmin kuin kuvataiteilija. 

Miksi siis jatkaa samalla tiellä? Venäläinen Malevitš olikin yksi abstraktin taiteen pioneereista. Ei ole varmuutta, kuka maalasi ensimmäisen abstraktin teoksen. Yksi ehdokas on Wassily Kandinsky, venäläinen hänkin. Hänestä kerrotaan, että hän kerran maalasi esittävää teosta ja jätti sen väärinpäin kuivumaan. Kun hän palatessaan näki teoksen väärinpäin, hänelle valkeni, että se voisi toimia niinkin, abstraktina teoksena. 

Voisi luulla, että taidehistoriaan riittäisi yksi musta neliö. Niin ei ole tilanne. Sellaisia maalasi myös Ad Reinhardt. Hänestä myöhemmin. 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olin kerran Madridissa taidenäyttelyssä jossa oli sekä Malevitšin että Kandinskyn teoksia eri aikakausina. En oikeastaan tiennyt mitään kummastakaan taiteilijasta, tiesin mustan nelilön ja "studio line" -maalaukset...

Joka tapauksessa silloin tutustuin kummankin taiteilijan töihin, ja oli jännittävä nähdä heidän kehityskaarensa 1800-luvun lopun esittävästä taiteesta modernistiksi - yhtäältä ekspressionistinen mylly,toisaalta musta neliö! Mikä on johdattanut taitelijan pelkistämään ilmaisunsa niin tiukkaan muotoon?

T. L

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos T.L. viestistäsi. Molemmat ovat olleet varsinaisia suunnannäyttäjiä noina varhaisen modernismin aikoina.