Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 7. maaliskuuta 2016

Työkyvyttömyyseläkkeelle?

Lääkärikierroksella kävi ilmi, että mahdollisesti sittenkin tapaan urologin äskeisen virtsatietulehdukseni vuoksi.

Meillä on täällä sosiaalineuvojan palvelut tarjolla. Juttelin hänen kanssaan tänään. Hän ei osannut sanoa oikein juuta eikä jaata tilanteestani näin varhaisessa vaiheessa. Tuntui pitävän minua hyväkuntoisen oloisena.

Kävi ilmi, että Kela laskee sairauspäivät kahden vuoden ajalta. Päivärahoja maksetaan ilmeisesti enintään 300 päivältä. Minulla on tainnut tulla jo täyteen. Ilmanko viimeinen maksettu netto oli aiempaa pienempi. Luulin sen johtuvan veronpidätyksestä. Sosiaalineuvoja lupasi selvittää tilanteeni Kelasta.

Joku kommentoi, että Kelasta otetaan yhteyttä, kun sairauspäiväkatto on tulossa täyteen. Ei ole kuulunut.

Jatkovaihtoehto kuulosti olevan työkyvyttömyyseläke - ilmeisesti toistaiseksi. Kuinkahan nopeasti sellaisesta voi saada päätöksen. Jos se vastaa tavallista eläkettä, se olisi varmaan sairauspäivärahaa parempi.


8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Ainakin eläkeyhtiö Varmassa työkyvyttömyyseläkkeiden keskimääräinen ratkaisuaika on noin 64 vuorokautta. Muista paikoista en osaa sanoa.. ~Memmuli~

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa asioida Kelaan sähköisesti. Lääkärin b-lausunto tarvitaan ja joo 300 pv jälkeen tulee työkyvyttömyyseläke parikymppisellekin. Tosin Kelan lääkäri tutkii onko työkyvytön (miten turhaa). V. 2012 siihen meni 5 kk. Onneksi haettiin jo 4 kk ennen sairasloman päättymistä. Käytännössä pari kuukautta ilman rahaa, mutta vanhemmat auttoivat. Toivottavasti ruuhkaa ei ole nykyään.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos Memmuli tiedosta. Varmassa eläkkeeni hoidetaan.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos ohjeista! Hyvä kai varautua siihen, että aikaa menee.

Riina kirjoitti...

Ei ihan aina päde tuo 300pvää. Läheiseni pidettiin virallisesti työkykyisenä tai työhön kuntoutuvana tuliko kolme vuotta, hoitavat lääkärit puolsivat työkyvyttömyyseläkettä, kela-lääkärit oli sitä mieltä, että kuntoutuu työkykyiseksi. Vointi ei 3v aikana ainakaan parantunut. 3v ja n. viidennen eläkehakemuksen jälkeen eläkepäätös oli myönteinen. Eläkkeen saa takautuvasti ja kun se on pienempi kuin s-päiväraha, niin tuli useiden tonnien lasku, joka piti työkyvyttömyydestä huolimatta maksaa. Oli vakuutus, mutta sieltä sanotaan, että ei makseta mitään koska tapaturmasta on yli kolme vuotta. Päätöksiä tekee samat lääkärit. Onko tämä oikeusvaltio?

Sinun tilanne Hessu, on onneksi vähin toinen. Selkeämpi siksi, että kyse on selkeästä sairaudesta. Tsemppiä muihinkin asioihin, toivottavasti saat asiantuntevaa ja oikeudenmukaista palvelua!

Riina kirjoitti...

Hän on kuntoutuksissa tavannut lukemattomia kohtalotovereita, ei siis ole yksittäistapaus. Jotkut tyytyy epäoileudenmukaiseen päätökseen, rohkeimmat käy käräjillä.

Heikki Honkala kirjoitti...

Olipa ikävä tarina. Saapa nähdä mitä on edessä. Onneksi minulla kuitenkin vanhuuseläkeikä on aika lähellä. Kiitos kannustuksesta Riina!

Heikki Honkala kirjoitti...

Käräjät eivät oikein nappaa. Riskinsä sielläkin.